martes, 16 de abril de 2013

L'aigua un recurs imprescindible

1.Calcula els litres d'aigua que consumeix de mitjana cada persona al dia. Per fer-ho, necessitaràs l consum total i els dies facturats (recorda que 1m3=1000L)
El total de litres gastats en els 91 dies facturats són 67000L, repartits entre cinc persones. Per tant, per saber el resultat dels litres gastats per persona cada dia, hem de dividir el total de litres gastats pel total de dies facturats. Amb el resultat obtingut, tornar-l'ho a dividir pel nombre de persones, que dóna un total de 147.24L gastats per persona al dia.

2.Observa el consum i el preu total. Quant costarien 100 L d'aigua? Si 1L d'aigua embotellada costa 50 cèntims, compara el cost de l'aigua corrent amb el de l'aigua embotellada.
El preu total de 67000L, és de 115.47€ sense IVA, sumant el 6,33% dóna 122.79€. Però amb relació els 100L, són 0.172€ que sumant el IVA proporcional és 0.1829€.
La diferència amb l'aigua embotellada és de 0.49828 per cada litre.

3. El preu d'aigua sense impostos, a la factura, és de 115,47€, a això se li ha de sumar 7,31€ que representa el 6,33% d'IVA. A aquest subtotal de 122,78 € se li sumen 30,49€ que són el 24,83% de TMRM.
Si sumem els percentatges ens dóna un total de 31,16% d'impostos.
Creiem que aquests impostos haurien d'anar destinats a la millora i conservació de la xarxa de potabilització i distribució de l'aigua a la ciutat.

4. El consum d'una persona al dia de la familia de l'exemple es de 147,25L. Si aixó ho multipliquem per 2 milions tenim el consum de tota la ciutat en un dia. Si aquesta nova xifra la multipliquem pels 365 dies de l'any tenim el consum de la ciutat en un any: 1,07x10^11
Si pasem el consum en L a hm3 ens dona que tota la ciutat consumeix en un any 107 hm3 d'aigua.






Activitat 1 -
 
Nosaltres, hem volgut triar aquest vídeo perquè creiem que és bastant complet, és a dir, explica correctament el cicle de l'aigua, des del principi, tractant tot el que comporta. Al començament, pot semblar que pel fet de ser en anglès no és una bona font d'informació, però realment és un anglès molt bàsic i senzill que ens ha resultat molt fàcil d'entendre, de totes formes les imatges parlen per si soles. També ens ha agradat perquè es fa bastant amè.

Nosaltres hem comentat els seguents blogs:
http://lanostrapetjada.blogspot.com.es/p/laigua-un-recurs-cada-cop-mes-escas.html
http://sectorsud.blogspot.com.es/p/recursos-naturals-i-lus-que-en-fem-8.html?showComment=1366580305171
Activitat 2- Usos de l'aigua
- Consum domèstic: aigua per la nostra alimentació, la nostra neteja personal i de la nostra vivenda, la nostra roba...


- Consum públic: neteja de carrers, fonts públiques, ornamentació, rec de parcs i jardins...



- Ús en agricultura i ramaderia: rec dels camps, alimentació dels animals, neteja dels estables...



- Ús en indústria: fàbriques, procés de fabricació de productes, tallers, construcció...

- L'aigua com a font d'energia: aprofitem l'aigua per produir energia elèctrica a centrals hidroelèctriques i per moure maquinària com sínies.



- L'aigua com a vía de comunicació: vaixells pel transport humà i de mercaderies.


- L'aigua com a medi per practicar esport: practiquem gran varietat d'esports a l'aigua de rius, mars, piscines, llacs... També passem molt del nostre temps d'oci a piscines o a la platja.



Activitat 3
1- Aquesta afirmació no és certa, a la Terra, sempre hi ha la mateixa quantitat d'aigua. Podriem reformular aquesta afirmació perquè esdevingui certa: Cada vegada hi ha menys aigua potable i més gran és la notra necessitat.
Aquesta frase si resumeix la nostra realitat, la major part de la superfície del planeta està coberta d'aigua, però la majoría no és potable: aigua salada, aigues residuals, aigua no tractada... Aquesta aigua es pot arribar a fer potable i apta per al nostre consum, però aquest procés és molt costós.
Per altra banda, la població cada vegada augmenta més, igual que la nostra necessitat. L'aigua actualment té molts usos, que van en augment.

2-L'aigua, com bé hem explicat abans, és una font d'energia renovable bastant important, i com a tal, no s'esgotarà (si en fem un bon ús). Nosaltres, cada vegada, en el nostre dia a dia necessitem més energia, cada vegada hi ha més aparells elèctrics i més gent que els pot adquirir, per tant a mesura que pasa el temps la demanda d'energia es fa més i més gran. Això fa que l'energia hidroelèctrica (la de l'aigua) juntament amb altres energies renovables (eòlica, solar, geotèrmica,...) siguin cada vegada més importants i necessàries a les nostres vides.
Una altra raó de la creixent necessitat d'aigua és que la necessitem per a viure: si no bebem aigua morirem en poc temps. L'aigua per al consum humà juntament amb l'aigua que gastem en la nostra higiene diària fan que el consum domèstic d'aigua sigui imprescindible. Com cada vegada hi ha més gent al planeta, és obvi que la necessitat d'aigua va augmentant en el temps. De la mateixa manera, a mesura que els països del tercer món es van desenvolupant comencen a fer més ús de l'aigua.

3- El banc Mundial proposa una mobilització general, l'ajut dels països desenvolupats i una gestió més bona dels recursos. El nostre grup, pensa que són bones propostes cap a l'ajut de la supervivència dels països menys desenvolupats i que, per tant, poden tindre més risc de pobresa extrema. La qüestió és que tots els països han de col·laborar amb aquesta mesura per intentar fer un món més equitatiu i igual per a tots. Com un bon objectiu per aquests països seria donar més ajudes o facilitats a les ONG que es dediquen a fer aquests treballs. Una altra labor que poden fer els països és una millor gestió de l'aigua, ja que es malgasta molta inútilment i en èpoques de sequies acaba faltant aigua per a tots i acabem utilitzant les desalinitzadores, que són molt costoses per els països i innecessàries, ja que amb una bona gestió, l’aigua dóna per a tots els habitants de la Terra siguin de països desenvolupats o subdesenvolupats.



10 comentarios:

  1. Activitat 2-Usos de l'aigua

    En aquesta activitat hi han comentaris sobre l'ús de l'aigua molt interessants, com ara, l'aigua com a via de comunicació o com a medi per practicar esports, ja que també son usos de l'aigua, i a mi no se m'hauria acudit esmentar-los. És molt visual i fàcil de entendre, tot i així trobo que falta que hi ha masses exemples en cada us de l'aigua i que falta definir-los.

    ResponderEliminar
  2. Al nostre grup ens ha resultat molt interessant i divertit el vídeo, que heu triat per realitzar aquesta feina, en concret vídeo no és molt entenedor, ja que ho explica en angles, per tant, pot dificultar la comprensió d'aquest vídeo. Tot i així, les imatges del vídeo ens ajuda a entendre’l millor, sobretot la part del cicle del aigua les imatges son molt entenedores i ens ajuda a imaginar-nos i entendre millor el cicle de l'aigua.

    La nostra petjada al món (Núria Pérez, Alba Pérez, Meritxell Raventós i Araceli Sandoval)

    ResponderEliminar
  3. No sabem si es pot fer, però ens agradaria comentari el que a publicat el grup La nostra petjada al món; ja que el que demanava la Maria no era comentar el video, sinó l'activitat 2 sobre els usos de l'aigua.
    Dit això, podem dir que aquest grup ha utilitzat més imatges que no pas definicions, com han dit el grup del primer comentari; faltaria definir més. Això no vol dir que no estigui bé posar exemples.
    Com que no hi ha moltes coses per llegir, direm que pel que fa als exemples s’entenen bé la redacció, es fàcil de llegir i a més l’ortografia és molt adequada.
    El contingut és correcte, perquè es veuen tots el serveis per els quals nosaltres fem servir l’aigua, i és imprescindible per a la nostra vida i veure el grau d'importància que té, i no contaminar-la o malgastar-la.
    Som el grup de la Mireia Martí, Florència, Hajar i Ruth.

    ResponderEliminar
  4. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  5. Sobre la feina a realitzar aquesta setmana del 22 al 28 d'Abril, els passos que heu seguit per a realitzar els càlculs de la factura de l'aigua els heu explicat molt bé.
    La informació i aspecte de tot el bloc és l'addient, però us falta realitzar l'activitat 4 d'aquesta setmana. Us felicitem per la feina feta i a seguir treballant! :)

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Som l'Aina Almirall, Amadeu Gonga, Joan Freixedes i Núria Díaz
      ( http://cienciesvitals.blogspot.com.es/ )

      Eliminar
  6. Els càlculs de les activitats estan tots ben fets, tot i que de moment en falta una per fer. Les explicacions sobre els usos de l'aigua són una mica breus, creiem que seria convenient explicar-ho una mica més, amb detalls. Per altre banda, les imatges ajuden molt a entendre-ho millor.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. (Roger tutusaus, Daniel Torreño, Anna Ferrer i Tània Paliakova)

      Eliminar
  7. Els calculs estan ben fets i que hi hagi una explicació que ens diu com ho han fet i el perquè ajuda molt a entendra-ho. Bona feina.

    Sectorsud (Gemma, Lídia, Marc i Fredi)

    ResponderEliminar
  8. Hem llegit tots els comentaris i us agraïm totes les crítiques constructives que ens heu plantejat. Les tindrem en compte per poder millorar el nostre blog. En canvi, creiem que les definicions dels usos de l'aigua estan correctes i són prou entenedores.

    ResponderEliminar