domingo, 9 de junio de 2013

Canvi climàtic

CAUSES DE L'EFECTE HIVERNACLE A CATALUNYA

Durant les últimes dècades els mesuraments en les diferents estacions meteorològiques indiquen que el planeta s'esta escalfant. Els últims 10 anys han sigut els més calorosos des que es porten registres, i els científics anuncien que en un futur seran encara més calents. La majoria dels experts estan d'acord amb què els humans exerceixen un impacte directe sobre aquest procés d'escalfament, generalment conegut com efecte hivernacle.

Això és provocat a que la concentració atmosfèrica dels Gasos de l'Efecte Hivernacle ha crescut des de mitjans del segle XIX com a conseqüència de l’ús dels combustibles fòssils, la gestió de residus i dels canvis produïts en l’agricultura i en els usos del sòl.

El diòxid de carboni pot ser alliberat per:

Fonts naturals:
  • Respiració: tots els éssers vius expulsem diòxid de carboni en el procés de la respiració per obtenir energia per a les seves activitats.
  • Descomposició: el procés de degradació de la matèria orgànica per convertir-la en inorgànica emet diòxid de carboni.
  • Erupcions volcàniques: els volcans emeten gran quantitat de diòxid de carboni barrejat amb altres gasos.

Fonts antròpiques:
  • Combustió de combustibles fòssils: la combustió del carbó, de gas i de derivats del petroli és la base dels processos d'obtenció d'energia elèctrica.
  • Desforestació: la reducció de la superfície forestal afecta l'equilibri de la concentració de diòxid de carboni.

Les emissions de gasos de l'efecte hivernacle a Catalunya (2007)
A Catalunya les emissions de gasos de l'efecte hivernacle han augmentat un 49,9% respecte l'any base de 1990, xifra lleugerament inferior al creixement mitjà de l'Estat espanyol.
Gràfic de les emissions de diòxid de carboni a Catalunya

Aquí tenim algunes notícies sobre les causes de l'efecte hivernacle a Catalunya:



Ja hem parlat de l'escalfament global i què el causa. Ara parlarem d'una de les coses més importants: les seves conseqüències.

- Desde la dècada de 1970 s'ha observat un augment en la quantitat de plujes intenses i les inundacions.
- L'índex d'incendis naturals ha ascendit al llarg del segle XX: un augment de temperatura i de les condicions de  sequera són factors favorables per un augment de la perillositat.
Es troba que un 30% de l’àrea de Catalunya ha experimentat un augment de 
la ratxa seca de l’ordre de 2 dies/dècada.
- L’augment de temperatures, les noves pautes de 
precipitacions i altres canvis climàtics estan afectant ja el nostres ecosistemes i els
seus organismes. 
- L’aparició  de la primavera s’ha avançat i l’arribada de l’hivern s’ha retardat, el que afecta directament a gran quantitat d'espècies, tant animals com vegetals. Les aus es veuen especialment afectades al canviar-se les seves dates de migració.
S’està produint un progressiu creixement de l’aridesa i una disminució de la riquesa d’espècies dels nostres matollars. 
- Els efectes sobre els ecosistemes de la Mediterrània ja s’han deixat veure per 
mitjà d’una tropicalització de les espècies d’algues, d’invertebrats i de vertebrats, 
i amb l’afavoriment de les espècies més termòfiles respecte a les més pròpies de 
mars temperades. Es a dir, degut a l'augment de la temperatura de l'aigua els nostres ecosistemes marins s'estan tornant propis de regions tropicals. 
- La temperatura de la superfície del mar està augmentant, amb una tendència 
clara a l’alça de la mitjana anual. Això hauria de portar a uns nivells d’oxigen 
dissolt inferiors que ocasionaria una degradació creixent de la qualitat de les aigües costaneres.


Ja que sabem les causes i les conseqüències que estan provocant aquest canvi climàtic, també estaria be, saber com un ciutadà català pot ajudar a aturar la causa, i com Catalunya està conscienciada de l'assumpte. 

Com a ciutadans normals i corrents, podem ajudar a assolir el ben estar mediambiental i intentar aturar el canvi climàtic mitjançant: 

-1. Il·luminació de baix consum. Substituir bombetes incandescents i halògenes per bombetes.

-2. Aparells energèticament eficients. Adquirir aparells elèctrics que no malbaratin energia, com els anomenats energèticament de Classe A, A +, A + + o que acompleixin altres criteris d'estalvi com Energy Star, etc.

-3. Recollida selectiva de la brossa domèstica. Recollir selectivament les escombraries i portar les fraccions com ara paper, envasos o matèria orgànica al contenidor corresponent i la resta de valoritzables el Punt Verd i estalviar energia i contaminació.

-4. Climatització de baix consum. Seleccionar el termòstat de la climatització a l'estiu perquè es mantingui per sobre de 26 º C i a l'hivern que no pugi per sobre dels 20 º C a més d'utilitzar aparells de baix consum com ara les bombes de calor tipus inverter.

-5. Anar en bicicleta o transports col · lectius. Per a recorreguts de menys de 3 km la bicicleta és el sistema de locomoció més eficient. Els transports col · lectius redueixen a 4 vegades les emissions de gasos amb efecte hivernacle.

-6. Conduir eficientment. Canviar de marxa per sota de les 2.500 revolucions en els vehicles de gasolina i per sota de les 2.000 en els de gasoil pot estalviar un 35% de combustible.

-7. Consum local. Avui el 40% de les emissions són degudes al transport de mercaderies per tot el món. Cada vegada que comprem al barri o comprem productes produïts localment (fruita de comarques veïnes en comptes d'altres països, carn d'aquí en comptes d'Irlanda o Argentina) estalviem en emissions d'efecte hivernacle.

-8. Habitatges amb aïllament. Finestres i portes poden aportar pèrdues importants de climatització sinó estan ben aïllades. El doble vidre a les finestres i l'aïllament a les caixes de les persianes poden reduir la factura energètica.

Com a institució governamental que és el Govern Català, ajuda a promoure i a millorar el medi ambient mitjançant la seva Oficina Catalana del Canvi Climàtic. 

Amb la recent aprovació del Decret 342/2011, de 17 de maig, de reestructuració del Departament de Territori i Sostenibilitat, es preveu que les tasques de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, amb rang orgànic de subdirecció general, siguin les següents:

a) Impulsar i coordinar a Catalunya l'establiment d'estratègies i plans en matèria de canvi climàtic, sobre la base dels compromisos adoptats per l'Estat espanyol i la Unió Europea.

b) Analitzar el grau d'implantació de les mesures contra el canvi climàtic dels diferents àmbits sectorials i elaborar i promoure periòdicament informes sobre l'evolució del canvi climàtic a Catalunya.

c) Promoure i realitzar activitats de conscienciació, informació i de difusió al conjunt de la societat de tots els aspectes relacionats amb el canvi climàtic.

d) Participar en la representació del Departament en els diferents òrgans i fòrums de presa de decisions de l'Estat, la Unió Europea i internacionals en matèria climàtica.

e) Col · laborar amb altres governs per al desenvolupament conjunt d'actuacions i polítiques climàtiques.

f) Formular propostes de coordinació, adequació i actualització de la legislació en matèria de canvi climàtic.

g) Emetre els informes corresponents en el marc del procés d'avaluació ambiental de plans i programes.

h) Actuar com a secretaria de la Comissió Interdepartamental de Canvi Climàtic.

i) Promoure les activitats de recerca de la comunitat científica catalana sobre el canvi climàtic, l'observació del sistema climàtic i la generació de models regionals.

j) Desenvolupar avaluacions relatives als impactes i la vulnerabilitat al canvi climàtic dels recursos naturals, els sectors econòmics i els territoris.

k) Impulsar actuacions i projectes per millorar la capacitat adaptativa front els impactes del canvi climàtic a Catalunya i la integració de l'adaptació a les polítiques sectorials.

l) Donar suport a la participació d'empreses, administracions i altres institucions i organitzacions en projectes i programes voluntaris de reducció d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle (GEH), i incentivar-la, potenciant la innovació, el desenvolupament i l'aplicació de tecnologies baixes en carboni especialment als sectors no inclosos en el comerç de drets d'emissió de la Unió Europea

m) Desenvolupar metodologies de càlcul de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle (GEH) per a les organitzacions, els seus productes i serveis.

n) Coordinar el desenvolupament de l'inventari d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle (GEH), català, inclosos els embornals, sobre la base de l'inventari de l'Estat i en l'establiment de metodologies de projecció d'emissions.

o) Analitzar l'evolució dels mercats de carboni i donar suport a les polítiques de reducció d'emissions de les instal · lacions que inclou la Directiva de comerç de drets d'emissió, ia la utilització, si s'escau, dels mecanismes de flexibilitat del Protocol de Kyoto .

p) Qualsevol altra funció de naturalesa anàloga

No hay comentarios:

Publicar un comentario